Jarenlang hebben karpervissers uit Groningen en Drenthe met lede ogen moeten toezien dat het karper bestand op de Drentse en Groningse openbare wateren tanende was. Vooral de laatste 3 a 4 jaar is het hard gegaan. Veel meer uren moesten er gevist worden door de vissers om een visje te kunnen vangen. Daarnaast heeft het voorzien van damwandplaten als oever bij veel kanalen voor de visserij meer nadelen dan voordelen gebracht. Op sommige wateren zijn hierdoor paaiplekken verwoest. Bodemstructuur is door het verdiepen van sommige kanalen totaal anders geworden, de nog aanwezige karpers hielden het voor gezien. Waar vroeger holdings te vinden waren daar zwemt nu nog een incidentele vis aan voorbij.

In afwachting van de vissen in Zuidoost Drenthe
In afwachting van de vissen in Zuidoost Drenthe
In Afwachting
In Afwachting
In afwachting
In afwachting

Na de laatste uitzettingen van eind jaren ’90 begin 2000 was het vele jaren goed toeven aan vele waterwegen. Echter tot onderhoudsuitzettingen is het niet gekomen. Na vele jaren van werk in achterkamertjes en lobby werkzaamheden is er eindelijk beweging in de zaak gekomen. In Groningen en de kop van Drenthe loopt een monitoring project/pilot met gezenderde vissen, om te kunnen zien wat het migratie gedrag van de karper is. Dit project is opgestart door de federatie Groningen-Drenthe samen met enkele waterschappen en de KSN Groningen-Drenthe. Alleen door inzichtelijk te maken dat het uitzetten van karper niet schadelijk is voor de doelstellingen van de waterschappen is er een mogelijkheid tot een langjarig uitzetproject. Ergens rond september loopt de proeftermijn van dit project ten einde. De vele meetresultaten zullen een conclusie tot gevolg hebben. Een conclusie die, naar mijn eigen verwachting, ten gunste van de karpervissers uit zal vallen.

Nieuw karperbloed
Nieuw karperbloed

bl7bl5

De waterschappen in de rest van Drenthe en een gedeelte van Overijssel blijken minder moeite te hebben met een langdurig uitzetplan. Onder aanvoering van Roelof Schut, en vele anderen, is hier iets moois tot stand gekomen. Afgelopen 11 februari 2017, kreeg men in deze regio loon naar werken. In de verlengde Hoogeveense vaart, het zwinderenskanaal, het oranjekanaal en nog een aantal andere water werden voorzien van nieuw karper bloed. Karper bloed dat werd geleverd door Carp Farm. Koos Walters en Bert Teuben hebben weer prachtige vissen afgeleverd.

Laten we hopen dat dit een eerste aanzet is voor de gehele provincies Groningen en Drenthe om de komende jaren het openbare water weer van de nodige karpers te voorzien, zodat ook de aankomende jeugdige karpervisser zijn/haar visje kan vangen. Ik kijk in ieder geval met spanning uit naar de resultaten van de pilot.

Na jaren van vele gesprekken en vele wensen eindelijk REDEN TOT LACHEN!
Na jaren van vele gesprekken en vele wensen eindelijk REDEN TOT LACHEN!

Mijn vissershart ging dit weekend in ieder geval harder kloppen bij het zien van vele mooie nieuwe karpers. Zaken waar ik met Roelof al menig uurtje over heb gesproken worden nu eindelijk tastbaar. Naast deze uitzetting waren er ook nog vele uitzettingen op afgesloten wateren in Groningen en Drenthe. Top!

Met dank aan de topfoto’s van John Bijleveld! Dank je kerel.

Carpe Diem